Ulica Lomina 32-34, IV sprat, 11000 Beograd
Naslovna | Kontakt |
A A A

O NAMA SAVEZ - DANAS

O NAMA
  • Savez danas
  • Savez nekada
  • Članstvo
  • Organi
  • Radna tela
  • U medijima
  • Kontakt
AKTUELNOSTI
1.12.2018.
lorem ipsum lorem
DETALJNIJE
1.12.2018.
lorem ipsum lorem
DETALJNIJE
1.12.2018.
lorem ipsum lorem
DETALJNIJE
Savez danas

Savez jevrejskih opština Srbije je krovna organizacija jevrejskih opština koja predstavlja jevrejsku zajednicu Srbije u zemlji i inostranstvu i vodi poverene mu poslove radi ostvarenja zajedničkih ciljeva od interesa za celu zajednicu. Naša zajednica ima oko 3 300 članova.
Sedište saveza je u Beogradu.

Organi Saveza su najviša tela jevrejske verske i nacionalne zajednice u Srbiji. Osnovni ciljevi Saveza jevrejskih opština Srbije su:

Očuvanje i negovanje tradicije i običaja jevrejskog naroda;

Negovanje jevrejskog nacionalnog identiteta;

Iniciranje i podržavanje aktivnosti u oblasti jevrejske kulture i obrazovanja;

Stvaranje uslova za upoznavanje i upražnjavanje jevrejske vere za sve članove;

Aktivan rad na obrazovanju dece i omladine u «Hederu» i «Talmud Tori» u skladu sa osnovnim principima jevrejske vere i tradicije;

«Cedaka» – humanitarni rad i socijalna aktivnost zasnovana na principima jevrejske solidarnosti;

Suprostavljanje asimilaciji jevrejske zajednice, uz poštovanje verskih, nacionalnih i etničkih prava, tradicija i kultura ostalih naroda;

Suprotstavljanje antisemitizmu, rasnoj netrpeljivosti i svakom obliku mržnje i diskriminacije, te narušavanju osnovnih ljudskih prava i sloboda;

Očuvanje sećanja na Holokaust

Оdržavanje posebnih veza sa jevrejskim zajednicama okolnih zemalja, udruženjem Jevreja iz bivše Jugoslavije u Izraelu, sa državom Izrael i drugim delovima jevrejskog naroda u svetu;

Saradnja sa jevrejskim i ostalim verskim, nacionalnim i humanitarnim organizacijama u zemlji i inostranstvu.

Jevrejska zajednica ima razvijen kulturno-obrazovni, verski i društveni život, koji ostvaruje kroz ustanove Saveza, uz pomoć organizovanih stalnih grupa okupljenih oko zajedničkih interesovanja i sklonosti, kao i preko prethodno verifikovanih projekata.

U okviru saveza postoji i radi Jevrejski istorijski muzej, koji poseduje značajnu i vrednu kolekciju. U okviru muzeja postoji Depo koji sadrži 1000 m arhivske građe bitne ne samo za našu zajednicu nego i za Srbiju i širu međunarodnu zajednicu.

JIM priređuje zapažene izložbe značajne za Beograd i širu zajednicu, kao što su bile “Životni ciklus – običaji kod Jevreja” održane u Konaku kneginje Ljubice, “Komšije kojih više nema” postavljene u zgradi “Oneg Šabat” na Dorćolu, sada Rex, značajna izložba “Dokumenta filatelističke Judaike” I i II, jedine takve vrste na prostorima ovog dela Evrope… Sve ove izložbe prate bogata štampana izdanja kao i CD.

Redovno izdajemo BILTEN (od januara 2009. Menja ime u “Jevrejski pregled), glasilo naše zajednice, koji se distribuira svim jevrejskim domaćinstvima u zemlji, velikom broju jevrejskih čitalaca u inostranstvu, kao i značajnim institucijama i ustanovama kod nas i u svetu.

Imamo i zapaženu izdavačku delatnost. Objavljen je veliki broj naslova među kojima su četiri knjige “Mi smo preživeli” (potresna svedočenja Jevreja koji su preživeli Holokaust), na srpskom i engleskom jeziku, “Kladovski transport” – Zbornik radova sa okruglog stola koji govori o stradanju Jevreja izbeglica iz Beča, kao i Jevreja iz Šapca koji su priskočili u pomoć svojoj braći.

Za štampu je već spreman Zbornik broj 9, koji sadrži značajne tekstove, studije, arhivsku i memoarsku građu.

Svake godine objavljujemo Književni nagradni konkurs. Na dosadašnjim konkursima učestvovali su mnogi, danas poznati pisci kao što su David Albahari, Filip David, Ana Šomlo, Danilo Kiš…

Jevrejska zajednica ima dva hora: “Braća Baruh” iz Beograda i “Hašira” iz Novog Sada, čija gostovanja u zemlji i inostranstvu beleže velike uspehe.

Uspešno rade i dva folklorna ansambla “Nahar Haeš” iz Beograda i “Maajan” iz Novog Sada.

Zajednica ima i amatersko pozorište “Kralj David” iz Beograda.

Jedan od stubova jevrejskog života i naših aktivnosti su ženske sekcije, a redovne su aktivnosti i u dečjim i omladinskim klubovima, art radionicama itd.

NOVOSTI

Obaveštenje o nagrađenim radovima 62. nagradnog konkursa Saveza za 2018. godinu

Žiri 62. nagradnog konkursa za radove sa jevrejskom tematikom, koji tradicionalno, već 62 godine, organizuje Savez jevrejskih opština Srbije, i ove godine je sa uspehom okončao svoj rad.

DETALJNIJE
Program Klaims konferensa za 2018.

Klaims Konferens je odobrio program nege i zdravstvene zaštite preživelih Holokaust za 2018. godinu. Odobrena sredstva su namenjena, kao i prethodnih godina, za program kućne nege i za program zdravstvene zaštite

DETALJNIJE
Gostovanje rabina u Leskovcu

U okviru serije predavanja na temu Religije sveta rabin Isak Asiel je na poziv sociologa dr Dragoljuba Đorđevića u Kulturnom centru u Leskovcu 8. aprila održao predavanje Jevrejska religija: čvrst Savez Boga i naroda. Nakon veoma posećenog predavanja rabin Asiel

DETALJNIJE
U Bečeju komemoracija žrtvama Novosadsko-šajkaške racije

I ove, kao i prethodnih godina, Opština Bečej organizator je Komemoracije žrtvama II svetskog rata i racije 1942. godine u tom gradu, koja će biti upriličena u petak, 26. 1. 2018. i subotu 27. 1. 2018 godine.

DETALJNIJE